Hoe reinigt u zelf uw mond het beste?

En hoe houdt u uw gebit schoon? Een schoon gebit is belangrijk omdat het de algehele gezondheid beïnvloedt. Door middel van regelmatig poetsen en flossen kan tandplaque worden verminderd, tandbederf en gaatjes worden voorkomen en mondgeur worden geminimaliseerd. De bacteriën in de mond komen ook in het bloed terecht, waardoor problemen zoals aderverkalking, hart- en vaatziekten en infecties kunnen worden veroorzaakt als het gebit niet schoon is. Een schoon gebit helpt ook bij het verbeteren van het uiterlijk en vermindert het risico op infecties en pijn in de mond.

1. Minimaal 2 keer per dag poetsen

Bij het reinigen van uw mond is het belangrijk om tweemaal per dag te poetsen; in de ochtend én na het eten. Gebruik hiervoor fluoride tandpasta en een zachte, ronde tandenborstel. Beweeg de borstel vanuit het tandvlees naar buiten en gebruik kleine, cirkelvormige bewegingen. Met de nieuwe Oral-b tandenborstel komt u goed op verstopte plekjes en krijgt u aan de hand van het lichtje te zien of u te hard of op de juiste manier poetst. Deze tandenborstel is bij ons in de praktijk aan te schaffen.

2. Flos tussen uw tanden en kiezen

Flos twee tot driemaal per dag om alle restjes tussen de tanden en kiezen te verwijderen. Gebruik hiervoor een gespecialiseerd flosdraad die u bij ons kunt krijgen. Probeer elke dag ongeveer een minuut te flossen, of gebruik het insteek-middel met flosdraad als u dit moeilijk vindt.

3. Spoelen, spoelen, spoelen

Spoel daarnaast de mond na het poetsen met fluoridehoudend mondwater. Dit kan de gevoeligheid voor plak en tandbederf verminderen.

4. Breng een bezoek aan de mondhygiënist

Om preventief uw gebit schoon te houden en gaatjes te voorkomen, brengt u 1-2 per jaar een bezoek aan de mondhygiënist. Wij houden ons bezig met het verwijderen van tandplak en aanslag op de tanden en tandvlees. We helpen ook bij het bestrijden van aandoeningen in de mond zoals tandbederf en parodontitis. Daarnaast geven we u advies over het correct gebruiken van tandpasta, mondwater en een juiste mondverzorging. Behandelingen zoals vullingen en gebitsreparatie kunnen ook worden verminderd door met regelmaat naar de mondhygiënist te gaan.