De risico’s van fluoride-vrije tandpasta

Wellicht is het iets waar u niet eerder bij stil hebt gestaan, maar u zult verrast zijn van het enorme aanbod fluoride vrije tandpasta in de lokale drogisterij. Maar wat doet fluoride tandpasta precies en beschermt het uw tanden tegen gaatjes? De risico’s van fluoride-vrije tandpasta.


Waarom is fluoride belangrijk?

Als u twee keer per dag goed poetst met fluoride-pasta, verhardt het tandglazuur en lost het daardoor minder goed op. Tanden zijn hierdoor beter beschermd en bestand tegen zuren en suikers. Mensen die regelmatig poetsen met fluoridetandpasta krijgen minder gaatjes dan mensen die dat niet doen. Kortom: het helpt tandbederf te voorkomen.

Poets met fluoride-houdende tandpasta


Dit feit is wetenschappelijk onderzocht, zegt Dagmar Else Slot. Hij is hoogleraar preventieve mondzorg aan het Academisch Tandheelkundig Centrum Amsterdam (ACTA). Fluor is zelfs één van de meest bestudeerde stoffen ter wereld. Daarom luidt het advies van de Nederlandse beroepsvereniging van tandartsen, mondhygiënisten, orthodontisten en kaakchirurgen KNMT: “poets twee keer per dag twee minuten met een fluoride-houdende tandpasta, bij voorkeur een elektrische tandpasta. En ook elke dag tussen de tanden poetsen of poetsen.”


Onvoldoende kennis over het belang van fluoride


Deze kennis over het belang van fluoride is echter niet bij iedereen bekend en sommige mensen hebben andere ideeën over de effecten van fluoride. Geval geregistreerd onderzoek, meer dan een op de vijf weet niet dat fluoride tanden en botten versterkt (21,3 procent van de 2070 mensen) En een kwart beschouwt fluoride als een vervangbaar ingrediënt (2,8 procent van de 205 mensen)

Een op de tien poetst zonder fluoride


Uit onderzoek bleek ook dat ruim één op de tien (11,6 procent van 2099 mensen) fluoride-vrij poetst. Redenen hiervoor zijn onder meer zorgen over de effecten van fluoride, zoals ook blijkt uit bovenstaande figuren, en ecologische overwegingen.


Zo zijn er allerlei enge verhalen op internet die beweren dat fluoride schadelijk is voor de gezondheid. Fluoride zou giftig en zelfs kankerverwekkend zijn. Daarnaast zijn velen van mening dat de ingrediënten die aan cosmetische producten worden toegevoegd vaak niet nodig zijn en daarom weggelaten kunnen worden. Daarom kiezen deze mensen als alternatief voor natuurlijke, fluoridevrije biologische producten. Hoe waar zijn deze beweringen?


Dosis fluoride in tandpasta is niet schadelijk


Tandartsen maken zich zorgen over deze “groene golf” en de daaruit voortvloeiende populariteit van fluoridevrije producten. “Juist dit additief – fluor – is heel belangrijk”, zegt Dagmar Else Slot. Daarom is het belangrijk dat mensen het belang van fluoride inzien en dat het dus niet gevaarlijk is.


Er duiken horrorverhalen op over schade omdat fluor uit fluor komt. En dat laatste is in pure vorm een ​​giftig gas, dat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Fluor wordt echter niet in pure vorm aan tandpasta toegevoegd, maar zit als atoom vast aan een andere stof, zoals natrium. Daarom is het niet meer giftig en krijgt het ook een andere naam: fluor.


Een dosis fluoride in tandpasta is niet schadelijk. Tandpasta bevat 1-1,5 milligram fluoride per gram tandpasta. Wanneer wordt de hoeveelheid fluoride schadelijk? Als je twee hele tubes tandpasta eet volgens Dagmar Else Slot. “Maar water is ook giftig als je er acht liter van drinkt”, voegt hij eraan toe. Het is gewoon een kwestie van doseren.