Waarom je tong reinigen belangrijk is volgens een mondhygiënist

Een goede mondhygiëne bevat meer dan alleen het poetsen van je tanden. Vaak vergeten we een erg belangrijk onderdeel: namelijk de tong.

In onze mond wemelt het van bacteriën, en hoewel dit normaal is, is het belangrijk om deze onder controle te houden. Tijdens het poetsen richten we ons vaak op de tanden, maar de tong wordt vaak overgeslagen. Bacteriën kunnen zich ook op de tong ophopen, vooral door voedselresten, wat kan leiden tot problemen zoals een slechte adem, tandvleesproblemen of een droge mond.

Waarom de tong reinigen?

De tong is een dynamisch orgaan met diverse functies, waaronder kauwen, slikken en het reinigen van het gebit. Dagelijks produceert de tong een laagje, ook wel ‘beslag’ genoemd, bestaande uit dode cellen, voedselresten, bacteriën en chemicaliën zoals zwavel. Stress kan leiden tot meer beslag, wat mogelijk resulteert in een onaangename geur uit de mond en een verminderd functioneren van de smaakpapillen.

Als je last hebt van een slechte adem, tandvleesproblemen of een droge mond, is het aan te raden je tong dagelijks te reinigen met een tongschraper. Ongeveer tachtig procent van een slechte adem wordt namelijk veroorzaakt door bacteriën op de tong.

Hoe reinig je je tong?

Een handig hulpmiddel voor tongreiniging is een tongschraper, verkrijgbaar bij Mondhygiëne praktijk Noordwind. Gebruik de tongschraper bij je eerste poetsbeurt in de ochtend. Na het poetsen en flossen van je tanden steek je je tong uit, plaatst de schraper achter op je tong en schraapt rustig naar voren. Herhaal dit ongeveer 10 keer en spoel de schraper tussendoor af met water. Spoel tot slot je mond en gorgel om eventuele resten weg te spoelen.

Door dagelijks je tong voorzichtig te schrapen voor het slapen, houd je niet alleen je mondflora gezond, maar bevorder je ook je algehele welzijn.

Frisse adem en gezondheid

Een gezonde tong draagt bij aan een frisse adem en algemene mondgezondheid. Hoewel het niet als een verplicht onderdeel van de dagelijkse routine wordt beschouwd, kan tongreiniging bijdragen aan het voorkomen van problemen zoals een slechte adem. Voel je vrij om een tongschraper aan je mondverzorgingsroutine toe te voegen voor extra hygiëne. Geef je mond de aandacht die het verdient, inclusief je tong.