Effect van voeding op uw mondgezondheid

Mondgezondheid hangt niet alleen af van de zorg die u in een mondhygiëne praktijk ontvangt, maar ook van wat u dagelijks op uw bord heeft liggen.

Voedingskeuzes en tandgezondheid

Wat u eet, heeft een directe invloed op uw mondgezondheid. De volgende voedingsmiddelen dragen bij aan sterke tanden en gezond tandvlees, en andere keuzes kunt u beter beperken.

Calcium-rijke voeding

Melkproducten, bladgroenten en amandelen zijn calciumrijke voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor de opbouw en behoud van sterke tanden.

Frisse adem van binnenuit

Voedingsmiddelen zoals verse kruiden, groenten en fruit dragen niet alleen bij aan een gezonde mond, maar ook aan een natuurlijk frisse adem.

Beperk suikerinname

Suiker is een boosdoener voor tanden. Één van de belangrijkste problemen is tandbederf, ook bekend als cariës. Wanneer we voedingsmiddelen consumeren die rijk zijn aan suikers, stimuleren we de groei van bacteriën in onze mond. Deze bacteriën produceren zuren als bijproduct, wat het glazuur van onze tanden kan aantasten. Dit proces maakt tanden kwetsbaarder voor de vorming van gaatjes en andere tandheelkundige problemen.

Hydratatie

Voldoende water drinken heeft ook specifieke voordelen voor onze tanden. Water helpt bij het spoelen van voedseldeeltjes en suikers weg die anders op het tand-oppervlak zouden blijven zitten. Door regelmatig water te drinken tijdens en tussen maaltijden, verminder je de kans op de vorming van tandplak en de daaropvolgende ontwikkeling van tandbederf.

Door bewuste voedingskeuzes te maken, kunt u niet alleen genieten van een stralende glimlach, maar ook bijdragen aan de algehele gezondheid van uw mond. Voor gepersonaliseerd advies en verdere begeleiding staan onze mondhygiënisten voor u klaar.